'26 meldingen van uitbuiting door diplomaten in Nederland'
De afgelopen vijf jaar hebben 26 bedienden van diplomaten in Nederland melding gedaan van uitbuiting, schrijft de Volkskrant. Het personeel zou bij het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben aangeklopt over onderbetaling, ongewenste omgangsvormen en slechte arbeidsomstandigheden.
De krant meldt dat op basis van een document, opgevraagd via de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). De bedienden zouden in dienst zijn geweest bij diplomaten van dertien ambassades, het Internationaal Strafhof en het Europees Octrooibureau.
Eten uit de vuilnisbak
Filipijns personeel van Saudische diplomaten werd in Nederland gedwongen tot een zevendaagse werkweek van 18 uur per dag. Een van hen vertelde dat ze eten uit de vuilnisbak moest halen omdat ze te weinig kreeg. De bediende is op een onbewaakt moment gevlucht uit de woning.
De politieke onschendbaarheid van diplomaten maakt het lastig de misstanden te bestraffen. Het ministerie wil dan ook niet ingaan op de vraag wie de mogelijke slachtoffers of daders zijn.
Volgens de Volkskrant is in een aantal gevallen actie ondernomen. Het Openbaar Ministerie heeft in een geval onderzoek gedaan naar een zedendelict. De zaak is geseponeerd toen de verdachte diplomaat terugkeerde naar zijn land van herkomst.
Drie werknemers kregen na bemiddeling alsnog achterstallig loon uitbetaald. In twee gevallen kregen de bedienden een vliegticket om terug naar huis te kunnen vliegen.
Buitenlandse Zaken kan diplomaten het recht ontnemen huispersoneel aan te nemen, maar dat is nog niet gebeurd.
Het ministerie nodigt bedienden van diplomaten sinds 2015 wel elk halfjaar uit voor een persoonlijk gesprek. Daarin kan ongewenst gedrag of uitbuiting worden gemeld. Ambtenaren zouden een cursus gehad hebben over het signaleren van deze problemen.
Zwijgen
Naar schatting houdt het meeste privépersoneel van diplomaten hun mond over misstanden. Ze weten slecht waar ze aan de bel moeten trekken en leven geïsoleerd. De onschendbaarheid van de boosdoeners speelt ook een rol.
Deze regel bestaat om te voorkomen dat diplomaten worden gehinderd in hun werk. Ze moeten naar behoren hun land kunnen vertegenwoordigen zonder dat het gastland daar invloed op kan uitoefenen.
Misbruik van de onschendbaarheid is niet nieuw. In 2014 kwam aan het licht dat diplomaten in vier jaar tijd 85 misdrijven hadden gepleegd in Nederland. In de politiek laaide toen de discussie op of de onschendbaarheid onvoorwaardelijk moet blijven.
In Nederland zijn naar schatting 140 mensen particulier in dienst bij diplomaten.